Foreningen Skånsk Fremtid 

Skånelandske nyheder 2010


Nyhederne fra 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999

23. November: Moesgaard Museum har lavet en hjemmeside om runer. Her kan man bl.a. høre lydeksempler fra gamle runetekster herunder Skaanske Lov.

23. april: Jyske Lov kan være på vej hjem, skriver Jyllandsposten i dag på baggrund af en historie i DR Nyheder. Direktør for Det Kongelige Bibliotek i København, Erland Kolding Nielsen har drøftet sagen med sin kollega Gunnar Sahlin i Stockholm, og fået en positiv reaktion.
Sverige har hidtil afvist danske krav om at få Jyske Lov tilbage, og det skyldes, at man tidligere betragtede Jyske Lov som krigsbytte. Rundt omkring på europæiske museer er der bred enighed om, at hvis man først giver efter for krav om tilbagelevering af krigsbytte, så vil flere af de store museer blive tømt inden for en kort årrække.
Men i december (se 2/12 2009) kunne det med en vis sandsynlighed fastslås, at den ældste afskrift af Jyske Lov, ikke er krigsbytte, og så blev det - paradoksalt nok - lettere at tale sig til rette, eftersom at der er præcedens i historien for, at Danmark og Sverige udveksler særligt værdigfuldt kulturelt materiale, fortalte Erling Kolding Nielsen til DR Nyheder.
Nøgleordet er udveksling, for Sverige giver næppe Jyske Lov tilbage uden at få noget til gengæld, og både Erling Kolding Nielsen og kulturminister Per Stig Møller (K) vil gøre, hvad de kan for at finde en passende erstatning til svenskerne. I mellemtiden er det op til svenskerne, hvad de vil have til gengæld for Jyske Lov, og rigsarkivar og leder af Kungliga bibliotek i Stockholm Gunnar Sahlin har indtil videre ikke fundet noget som modydelse.
Kulturministeren har allerede har sat Jyske Lov på dagsordenen, når han mødes med sine nordiske kollegaer i juni. Herhjemme har direktøren for Det Kongelige Bibliotek lovet kulturminister Per Stig Møller, at Jyske Lov kan komme på danske hænder igen inden for halvandet år.

14. april: Foreningen Skånsk Fremtids generalforsamling har på sin generalforsamling fået indvalgt to nye bestyrelsesmedlemmer; naturvejleder Torsten Sletskov fra Bornholm og journalist Kaj Spangenberg fra Sjælland. Til ny næstformand valgtes skuespiller Jesper Klein.

13. januar: På TV2 Øst kunne man i aften se et indslag (kan ses ved at følge lænket) om svenskernes landgang på Lolland 1658 og belejringen af Nakskov 1659. Museumsinspektør Kåre Johannesen fra Middelaldercenteret ved Nykøbing Falster viste rundt i Skt. Nikolai kirke i Nakskov og ved stranden ved Frederiksdal (dengang Grimstedgaard) (se evt. også 6/2 2008).

Tilbage til hovedside.